biogo.pl
#zmieniajzbiogo
do kasy suma: 0,00 zł
Waluty
Kategorie blog
Blog
Bestsellery
Chmura tagów

Napój azteckich bogów. Jak wykorzystać surowe kakao?

0

Surowe kakao – zastosowanie w kuchni

Warto pamiętać o tym, że surowe kakao traci część swoich wartości odżywczych podczas obróbki termicznej. Doskonałym pomysłem będzie więc dodanie surowego kakao do śniadań jako składnik owsianki, jogurtów, płatków śniadaniowych, granoli czy różnego rodzaju deserów.

Na bazie kakao można również przygotować wyborną i aromatyczną polewę czekoladową i to w wielu wersjach. Niezależnie od tego czy polewa będzie z masłem, śmietaną czy żelatyną surowe kakao nadaje polewie głębszy smak, a także zwiększa właściwości prozdrowotne. Polewa czekoladowa podana w płynnej formie może posłużyć jako dip np. do owoców. Polewa czekoladowa doskonale sprawdzi się też jako ukoronowanie takich ciast jak serniki, ciasta marchewkowe, torty, tiramisu, pierniki, mazurki czy pączki. Możemy równie dobrze wykorzystać polewę przygotowaną na bazie surowego kakao do przygotowania słodkich naleśników czy lodów.

Najczęściej jednak wykorzystujemy kakao do przygotowania napoju. Ten możemy przygotować na wiele sposobów używając zarówno wody, jak i mleka (może być także napój sojowy, ryżowy, kokosowy czy migdałowy). W zależności od ochoty możemy przygotować napój na zimno lub na ciepło. Świetnie sprawdzą się w napoju kakaowym dodatki takie jak miód lub syrop klonowy, cynamon, imbir, wanilia czy goździki.

Warto jeszcze raz podkreślić, że surowe kakao zalicza się do produktów superfood. Bogactwo składników, minerałów, witamin sprawiają, że jest to produkt prozdrowotny, a co bardzo ważne łatwo przyswajalny dla naszego organizmu.

Autor: Mgr Małgorzata Zawieja, dietetyk kliniczny

[product id="23141,35450,26301"]

Komentarze do wpisu (0)

PROMOCJA

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium