Obok ryżu kasza bulgur jest podstawowym składnikiem diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Znana tam i ceniona jest od niemalże 4 tysięcy lat. Przyrządza się z niej tradycyjną wschodnią potrawę, tak zwany pilaw. W Polsce kasza bulgur popularna stała się stosunkowo niedawno. Moda na nią przyszła wraz z coraz większym zainteresowaniem zdrową żywnością.
Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum – czyli pszenicy najbardziej wartościowej, z której pochodzi również kasza manna i kuskus, jednak kasza bulgur w porównaniu z tamtymi, zawiera co najmniej dwa razy więcej błonnika i jest też zdecydowanie mnie kaloryczna. Kiedy przygotowuje się kaszę bulgur, ziarna pszenicy są specjalnie przygotowywana, a następnie podlega ona procesowi rozdrabniania. Wówczas otrzymujemy trzy jej rodzaje; kaszę gruboziarnistą, średnioziarnistą i drobnoziarnistą. Sprawdźmy, jakie są właściwości tej smacznej, o lekko orzechowym posmaku kaszy i jak najlepiej ją przyrządzać.

Właściwości odżywcze kaszy bulgur
Kasza bulgur regularnie umieszczona w naszej diecie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera ona w swoim składzie wiele cennych wartości odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i w naturalny sposób pomagają chronić nas przed rozwojem niektórych chorób. Kasza bulgur jest źródłem:
- magnezu,
- potasu,
- sodu,
- żelaza,
- wapnia,
- błonnika,
- witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.
Magnez pomaga obniżyć ciśnienie krwi i rozszerzyć tętnice, tym samym zapobiegając powstawaniu zatorów. Działa relaksująco na organizm. Potas wspomaga prawidłową pracę serca, zmniejszając ryzyko powstania zawału. Natomiast witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, a w połączeniu z magnezem, wspomagają koncentrację i pamięć. Błonnik zawarty w kaszy usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego: zapobiega zaparciom, reguluje proces trawienia, przyspiesza przemianę materii. Wszystkie te właściwości kaszy bulgur sprawiają, że jest ona szczególnie polecana osobom:
- żyjącym w ciągłym napięciu i stresie,
- borykającym się z problemami sercowo-naczyniowymi,
- będącym na diecie redukcyjnej,
- w ciąży,
- w trakcie wytężonego wysiłku umysłowego, w okresie nauki i egzaminów,
- chorym na cukrzycę.
Kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny, dlatego diabetycy mogą ją bezpiecznie spożywać. Ze względu na zawartość glutenu, nie zaleca się jej osobom z nietolerancją glutenu lub chorym na celiakię.

Jak jeść kaszę bulgur?
Kasza bulgur jest doskonała do sałatek, dań mięsnych i do zup. Jednak najbardziej tradycyjną potrawą z użyciem kaszy bulgur jest pilaw – sycące danie na bazie kaszy, warzyw i mięsa, w tym przypadku drobiowego (może to być również mięso wieprzowe, czy baranina). Aby je przygotować potrzebne będą:
- cebula,
- czosnek – kilka ząbków,
- bulion drobiowy – szklanka,
- kasza bulgur – 300 g,
- puszka pomidorów,
- garść rodzynek,
- garść orzechów piniowych,
- szafran, kmin rzymski, suszona papryka chilli, sól i pieprz – przyprawy do smaku,
- olej lub oliwa do smażenia.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy lub oleju wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Po kilku minutach dolewamy do mięsa bulion z łyżeczką szafranu. Kiedy się zagotuje, dodajemy resztę przypraw, rodzynki i orzechy. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i odrobinę wody i dusimy przez następne 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy kaszę według instrukcji podanej na opakowaniu. Gotową kaszę polewamy sosem warzywno-mięsnym. Na koniec możemy całość posypać natką pietruszki bądź kolendrą.