Strona głównaProdukty i przepisyMłody, zielony... Zobacz jakie prozdrowotne właściwości ma jęczmień

Młody, zielony… Zobacz jakie prozdrowotne właściwości ma jęczmień

Młody, zielony jęczmień to ostatnio zyskujący na popularności element diety osób, które się odchudzają lub szczególnie dbają o zdrowy jadłospis. Trzeba przyznać, że w młodym jęczmieniu drzemie rzeczywiście spory potencjał. W jego składzie nie brakuje wielu witamin, a także składników mineralnych. Znajdują się w nim duże pokłady witaminy C oraz beta-karotenu, którego jest więcej niż w marchwi. Co więcej zielony jęczmień zawiera dużo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego, który sprawia że jęczmień charakteryzuje się właściwościami odchudzającymi.

Co to takiego ten młody jęczmień?

Listki, które służą do produkcji prawdziwego młodego, zielonego jęczmienia nie mogą mieć więcej niż siedem dni. Oferowane są w postaci proszku, który powstaje z wysuszonego soku. Najlepsze produkty produkowane są z jęczmienia, który nie został poddany jakiejkolwiek modyfikacji genetycznej, a jego suszenie przebiegało w niskiej temperaturze, bez dodatków i pod ciśnieniem. Taki sposób produkcji umożliwia zachowanie większości cennych substancji odżywczych jęczmienia. Z proszku można przygotować smaczne koktajle, można także dostać młody jęczmień w formie kapsułek lub tabletek.

Jakie prozdrowotne właściwości ma młody jęczmień?

Zielony jęczmień zawiera duże pokłady cennego błonnika pokarmowego. To on odpowiedzialny jest za przyspieszanie metabolizmu tłuszczu w organizmie, a także redukcję stężenia cholesterolu we krwi. Nie można pominąć faktu, że młody jęczmień to prawdziwe bogactwo witamin oraz składników mineralnych.

W zielonym jęczmieniu znajdują się:

Na tym nie koniec. Młody jęczmień bogaty jest także w naturalne hormony oraz chlorofil. Co więcej zawiera też niezbędne aminokwasy, których nie produkuje nasz organizm. Nie można nie wspomnieć także o tym, że młody jęczmień ma właściwości przeciwutleniające. Z tego wynika, że może wspierać nasz organizm jak przeciwzapalny i przeciwwirusowy składnik diety.

Okazuje się także, że jęczmień w zielonej formie może wspierać walkę z trądzikiem i owrzodzeniami, a także łagodzi bóle żołądka, stawów i wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych. Natomiast chlorofil znajdujący się w młodym jęczmieniu pozytywnie wpływa na odkwaszenie organizmu, co ma swoje przełożenie na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

  1. Spożywam Młody -Zielony Jęczmień. Gdy przechodziłem zakażenie Covid-19, przeszedłem je nadspodziewanie łagodnie. Nie wiem,czy można łączyć ze sobą te sprawy? Jednak tak wyglądało to zakażenie w moim przypadku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img