Strona głównaPorady dietetyczneNaturalne sposoby wzmocnienia organizmu – przygotowanie do sezonu jesień/zima

Naturalne sposoby wzmocnienia organizmu – przygotowanie do sezonu jesień/zima

Budowanie odporności organizmu to proces długotrwały. Dlatego przygotowania do okresu jesienno-zimowego należy rozpocząć co najmniej kilka tygodni wcześniej, przed rozpoczęciem się jesiennych chłodów. Kiedy odporność naszego organizmu jest obniżona, nietrudno o łapanie infekcji, złe samopoczucie, zmęczenie i kiepski sen. Jak dbać o siebie, aby nasz organizm miał zdolność radzenia sobie z niekorzystnymi, zimowymi warunkami? Oto kilka prostych sposobów na wzmocnienie ciała i ducha.

Aktywność fizyczna

Każdy z nas wie, że aktywność fizyczna ma duży wpływ na nasze ogólne zdrowie i samopoczucie, choć nie zawsze uświadamiamy sobie, że kiedy ćwiczymy regularnie, możemy rzadziej łapać infekcje. Nie chodzi tu też wcale o wycieńczające organizm treningi, a o umiarkowaną, regularną aktywność 3 razy w tygodniu, czyli np. marsze, jazdę na rowerze, pływanie. A jeśli naprawdę nie lubimy ćwiczyć, nawet codzienne spacery potrafią wiele zdziałać.

Wzmocnienie organizmu

Hartowanie organizmu

W tym celu doskonale sprawdzają się naprzemienne prysznice. Polega to na tym, że w pierwszej kolejności ustawiamy ciepłą wodę, którą polewamy ciało, a następnie chłodniejszą wodą. W ten sposób zapewniamy swego rodzaju ćwiczenia dla naszych naczyń krwionośnych – pod wpływem ciepłej wody naczynia krwionośne rozszerzają się, a pod wpływem zimnej, następuje ich skurcz. Wzmacnia to cały układ krwionośny, a tym samy cały organizm.

Dieta wzmacniająca odporność

Niedobór witaminy C, a także cynku sprawia, że jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Tak naprawdę wszystkie witaminy i mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego tak ważne jest, abyśmy codziennie jedli świeże owoce i warzywa, a nasze posiłki były regularne i pożywne. Antyoksydanty, w które bogate są warzywa i owoce również mają swój udział we wspieraniu pracy naszego organizmu. W naszej diecie powinny znaleźć się więc: pomidory, czerwona papryka, brokuły, cebula, czosnek, owoce sezonowe, ale nie zapominajmy też o owocach mrożonych, które również są źródłem witamin. Szczególnie warto jeść truskawki, porzeczki i jagody. Nie można też zapominać o kiszonkach, które są bogate w naturalne probiotyki, witaminę C, K, witaminy z grupy B, cynk, potas, miedź, żelazo, magnez i beta-karoten. Kolejną ważną witaminą jest witamina D, którą warto przyjmować w postaci suplementu diety zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych. Witaminę D zawierają tłuste ryby morskie, żółtka, a także masło.

Wzmocnij swój organizm

Ograniczenie używek

Skoro już mowa o diecie, warto zaznaczyć, że wszelkiego rodzaju używki takie jak alkohol i papierosy, niszczą witaminy i w znacznym stopniu ograniczają ich wchłanianie się do organizmu.

Odpowiednia ilość snu i ograniczenie stresu

Zdrowie psychiczne ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego bardzo ważny jest relaks i sen. Kiedy jesteśmy zestresowani i zmęczeni, zdecydowanie łatwiej o przeziębienie. Przewlekły stres osłabia ciało, sprawia, że nie ma ono siły na walkę z bakteriami i wirusami. Pamiętajmy też o komfortowym i regularnym śnie.

Wszystkie te zalecenia są tak naprawdę bardzo proste do zastosowania i powinny przyjść nam naturalnie. Nie od dziś wiemy, że spacery, zdrowa, zbilansowana i urozmaicona dieta, a także sen mają znaczący wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Nie zapominajmy również o zdrowych, ziołowych herbatkach, np., z lipy czy czarnego bzu i naturalnym miodzie. Czyli o metodach na odporność stosowanych jeszcze przez nasze babcie.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

  1. Oj tak, hartowanie organizmu trzeba wprowadzić już we wrześniu. To idealny moment, żeby zacząć się przygotowywać do niskich temperatur i wzmocnić to co niedomaga. Sama wprowadziłam juz sporo zmian w codziennym menu. Teraz jestem już też po badaniach poziomu odporności z laboratorium diagnostyki i jak się okazało trzeba wprowadzić dodatkową suplementację szczególnie wit.D. Badanie pewnie jeszcze powtórze za 2tygodnie korzystająć jeszcze z promocji na pakiety Postaw na odporność

    • Takie zmiany zawsze warto wprowadzać! Lepiej zapobiegać niż później leczyć 😉 Witamina D3 jest niezwykle istotna dla naszej odporności. Mamy nadzieję, że wyniki będą odpowiednie. Życzymy dużo zdrowia 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img