Strona głównaProdukty i przepisyMajonez wegański bez jajek (z aquafabą)

Majonez wegański bez jajek (z aquafabą)

Dziś przepis przede wszystkim dla wegan, ale również dla osób, które wiedzą jak łatwo, szybko i przyjemnie można przygotować w domu większość produktów przetworzonych ze sklepu, mając pełną kontrolę nad dodawanymi składnikami i ich jakością. W poprzednim przepisie na hummus, zachowaliśmy wodę po ciecierzycy- aquafabę. Ma ona właściwości podobne do białka. Świetnie się ubija, dzięki czemu idealnie zastępuje jajka.

Składniki:

  • 100ml aquafaby
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu jabłkowego (syropu klonowego/syropu orkiszowego/syropu daktylowego)
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta czarnej soli kala namak (nadaje majonezowi jajecznego posmaku)
  • 250ml oleju rzepakowego dobrej jakości, najlepiej BIO 🙂

Przygotowanie:

Przygotuj blender ręczny i dość wysokie naczynie. Dodaj wszystkie składniki oprócz oleju i miksuj przez co najmniej 3min na wysokich obrotach. Mieszanka powinna być bardzo mocno spieniona/ubita. Następnie powoli wlewaj olej, ciągle miksując. Nam ubicie majonezu zajęło około 4minut. Dajcie znać czy wasze babcie robiły kiedyś domowy majonez i czy pamiętacie jego smak! Podpowiedzcie nam też czy znacie jakieś ciekawe warianty smakowe takiego majonezu przygotowywanego przez was.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img