Strona głównaProdukty i przepisyZielono-brązowe wodorosty doskonałym źródłem jodu – poznajcie właściwości kelpu ekologicznego

Zielono-brązowe wodorosty doskonałym źródłem jodu – poznajcie właściwości kelpu ekologicznego

Niepozorne zielono-brązowe wodorosty szczególnie upodobali sobie Japończycy. Kelp to jedna z wielu odmian wodorostów, które rosną w linii przybrzeżnej wielu regionów świata. Rola kelpu w środowisku morskim jest niezwykle ważna. Wodorosty są bardzo istotnym elementem łańcucha pokarmowego. Zawierają w sobie mnóstwo składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sprawdźmy jakie prozdrowotne właściwości prezentuje kelp.

Z jakiego powodu warto zwrócić uwagę na kelp?

To, co najcenniejsze w tego rodzaju wodoroście to niespotykana wręcz zawartość jodu. Zaledwie 100 mg kelpu zawiera od 150 do 200 mikrogramów jodu, co jest odpowiednikiem dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Właśnie wysoka zawartość jodu w kelpie sprawia, że może być on pomocny w regulowaniu funkcji tarczycy. Jednak jego użycie warto skonsultować z lekarzem endokrynologiem.

Poza jodem w kelpie występują także inne minerały:

Osoby, które zmagają się z cukrzycą mogą dodać do swojej diety kelp, który wspomoże ich w walce z tą chorobą. Badania przeprowadzone w Korei – „Nutrition Research and Practice” – dowodzą, że spożywanie kelpu wyraźnie poprawia poziom glukozy we krwi, ma wpływ na kontrolę glikemii oraz zwiększa aktywność enzymów przeciwutleniających u pacjentów zmagających się z cukrzycą typu drugiego.

Właściwości kelpu na tym się nie kończą. Okazuje się, że wodorosty wpływają na zmniejszanie się skrzepów we krwi. Obecny w kelpie polisacharyd fucoidan jest odpowiedzialny za zapobieganie powstawania zakrzepów. Zakrzepy są o tyle niebezpieczne, że mogą prowadzić np. do udaru lub zawału serca.

Wskazuje się także na to, że kelp ma właściwości wzmacniające kości i poleca się jego spożywanie osobom, które są narażone na osteoporozę. Przede wszystkim dlatego, że kelp jest bogaty w witaminę K, która jest odpowiedzialna za wzmacnianie układu kostnego. Wspomniany już fucoidan poprawia gęstość mineralną kości, właśnie dlatego zaleca się spożywanie kelpu osobom starszym.

Czy istnieją przeciwwskazania dla stosowania kelpu?

Nie zaleca się spożywania wodorostów kobietom w ciąży oraz karmiących piersią. Tego rodzaju zalecenie odnosi się w zasadzie do większość leków oraz suplementów diety. Kelp nie stanowi wyjątku.

Choć kelp jest doskonałym źródłem jodu to pamiętajmy, żeby zachować umiar stosując ten suplement diety. Nie powinniśmy przyjmować większej dawki preparatu niż tyle, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na jod.

Zobacz też wpis: Karnawałowa uczta – jakie jedzenie przygotować na karnawałową zabawę?

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img