Strona głównaProdukty i przepisyGotowy ramen z grzybami shitake – spróbuj czegoś wyjątkowego

Gotowy ramen z grzybami shitake – spróbuj czegoś wyjątkowego

Gotowe dania obiadowe niestety nie cieszą się najlepszą sławą. Czy to ze względu na kiepski skład, czy też wątpliwe walory smakowe, do tej pory uznawane były za mało atrakcyjny, ale często konieczny zamiennik dla domowego obiadu. Obecnie jednak na rynku zaopatrzyć można się w różnorodne produkty tego typu, wśród który doszukać się można takich, które nie tylko zachwycają smakiem, ale są przy tym także wartościowe i łatwe do przygotowania – nawet jeśli w ciągu dnia brakuje nam czasu.

Jednym z takich produktów może być gotowy ramen z grzybami shitake. Smakowita zupa, której skład opiera się na wysokiej jakości warzywach i aromatycznych przyprawach z pewnością przypadnie do gustu nie tylko amatorom kuchni japońskiej. Oto dlaczego dobrej jakości zupa ramen może wzbogacić codzienny jadłospis.

Czym jest ramen – zupa z aromatycznymi dodatkami

Ramen jest daniem mocno kojarzonym z kuchnią japońską, choć w rzeczywistości jego początki wywodzą się z Chin, a wiele podobnych potraw można znaleźć w zasobach regionalnej kuchni koreańskiej. Liczne wpływy kuchni seczuańskiej i szanghajskiej na Japonię sprawiły, że w latach 40. XX wieku, po zakończeniu II wojny światowej, zupa ramen stała się jednym z najpopularniejszych dań w kraju. Jego forma, czyli połączenie bulionu z makaronem oraz dodatkami, umożliwiała tworzenie nowych wariantów potrawy, które z czasem stały się charakterystyczne dla poszczególnych regionów Japonii.

Jest to świetna opcja na lunch lub obiad – sycąca i bardzo pożywna. Tradycyjnie ramen zupa przygotowywany jest na kościach wieprzowych (Tonkotsu) lub na bazie kurczaka (Shōyu). Popularne dodatki stanowią:

  • makaron alkaliczny,
  • gotowane jajka,
  • nori lub wodorosty wakame,
  • zielona cebulka,
  • boczek (Chāshū),
  • różnego typu warzywa, aromatyczne oleje (np. sezamowy) i przyprawy.

Obecnie jednak coraz częściej natknąć się można także na ramen w wersji wegańskiej, opartej o bulion warzywny lub miso.

Gotowy ramen z grzybami shitake – dlaczego warto go spróbować

Dlaczego warto sięgnąć po gotowy ramen z grzybami shitake? Przede wszystkim ze względu na oszczędność czasu. Proces przygotowywania bulionu wymaga wykorzystania różnorodnych składników, a przy tym jest czasochłonny. Z tego powodu gotowanie w domu mniejszej ilości ramenu może okazać się zwyczajnie zwyczajnie skomplikowane i mało opłacalne.

Warto pamiętać, że w Japonii ramen uważany jest za szybkie danie lunchowe, a także posiłek, który można zamówić w czasie wieczornego wyjścia ze znajomymi – i wcale nie mowa tutaj o zupach typu instant. Gotowa, pasteryzowana zupa ramen z makaronem ryżowym wymaga jedynie podgrzania, dzięki czemu nadaje się do przygotowania zarówno w domu, jak i w pracy.

Wegański ramen to zupa z warzywnymi dodatkami – aby jednak móc zbudować pełnowymiarowy smak orientalnego bulionu, bardzo często wzbogaca się go grzybami shitake. Suszone grzyby nadają potrawie wyrazistych nut umami. Ponadto, w grzybkach shitake zamknięte jest bogactwo witamin, takich jak B3 i D, a także składniki mineralne. Naturalnie zawarty w nich lentinan jest substancją, która wspiera układ odpornościowy. Tego typu lunch bardzo dobrze syci, a także daje sporą swobodę w kwestii doboru dodatków, również dla osób prowadzących dietę opartą na produktach roślinnych.

Czas zerwać z utartymi stereotypami dotyczącymi dań gotowych, a zamiast tego poszukiwać produktów z prostym, naturalnym składem. Dzięki temu można mieć pewność, że nawet posiłek przygotowany “na szybko” będzie pożywny i pełen wartościowych składników.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img