biogo.pl
Waluty
Waluty

Karob w proszku, proszek karobowy

Karob – Cenne Właściwości i Zastosowanie Mączki Chleba Świętojańskiego

Co to jest Karob?

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, to zmielone na proszek nasiona, które znajdują się w strąkach szarańczyna strąkowego (Ceratonia siliqua). To wiecznie zielone drzewo rośnie głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w Indiach i Australii. Karob występuje nie tylko w postaci proszku, ale także melasy. W składzie produktów karob widnieje pod nazwą E410, co oznacza gumę karobową – naturalną substancję pochodzenia roślinnego, bezpieczną dla zdrowia. Lekko karmelowy aromat karobu przypomina kakao, dlatego jest on często traktowany jako jego zdrowa alternatywa.

Właściwości Mączki Chleba Świętojańskiego

Karob ma dużą wartość odżywczą. Składa się z wody, węglowodanów oraz niewielkich ilości białka i tłuszczu. Zawiera także wiele pierwiastków mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez oraz witaminy: A, B2, B3 oraz D. Szarańczyn strąkowy ma wiele właściwości prozdrowotnych:

  • Poprawia trawienie
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Powstrzymuje biegunki
  • Działa korzystnie na kaszel i różnego rodzaju bóle
  • Wspomaga walkę z osteoporozą

Karob nie zawiera glutenu ani kofeiny, dlatego jest polecany alergikom oraz dzieciom. Jest zdrowym zamiennikiem kakao, ponieważ nie zawiera teobrominy ani kwasu szczawiowego, które utrudniają przyswajanie wapnia i cynku. Mączkę chleba świętojańskiego można używać zamiast jajek do przyrządzenia różnych deserów i ciast, zagęścić nią sos lub wykorzystać do pieczenia domowego chleba razowego.

Karob a Kakao

Karob często porównywany jest z kakao ze względu na podobieństwo tych dwóch produktów. Istnieją jednak pewne różnice, które przemawiają na korzyść mączki chleba świętojańskiego:

  • Karob jest polecany alergikom, ponieważ nie zawiera alergenów.
  • Nie ma właściwości pobudzających, co czyni go odpowiednim dla dzieci.
  • Ma delikatny, słodki, karmelowy smak w przeciwieństwie do wytrawnego i lekko gorzkawego kakao.
  • Nie zawiera teobrominy i kwasu szczawiowego.

Karob w Twojej Kuchni

Karob dostępny w sklepie Biogo uzyskuje się w wyniku wysuszenia i zmielenia strąków drzewa karobowego, czyli szarańczyna strąkowego. Produkt polecany jest zarówno dorosłym, jak i dzieciom, jednak warto wprowadzać go do diety stopniowo. Zmielony i pozbawiony nasion chleb świętojański ma ciepły, ciemnobrązowy kolor i lekko karmelowy smak. Karob jest idealny do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew. W codziennej diecie sprawdzi się jako dodatek do płatków śniadaniowych, lodów i ciast. Wypalone i zmielone nasiona drzewa karobowego mogą być stosowane także jako namiastka kawy bezkofeinowej. Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Melasa z Karobu

Z owoców szarańczyna można też otrzymać melasę, czyli gęsty syrop o karmelowym posmaku, który stanowi zdrowy zamiennik cukru. Melasa karobowa jest bogata w składniki mineralne i witaminy, dlatego warto wprowadzić ją do diety jako naturalny słodzik do napojów, deserów i potraw.

Karob w Sklepie Biogo

W ofercie sklepu Biogo dostępny jest karob z naturalnych i ekologicznych upraw. Starannie wyselekcjonowane produkty zapewniają najwyższą jakość i bogactwo cennych składników odżywczych. Karob to doskonały wybór dla osób poszukujących zdrowych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych słodyczy i kakao. Zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem i odkrycia wszechstronnych zastosowań karobu w kuchni i codziennej diecie.

Zobacz też:

Ciecierzyca | Soczewica czerwona, czarna, brązowa | Fasolka mung, adzuki, pinto

 

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium