Ocet winny
Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji octowej winogron lub wina przy użyciu bakterii z rodziny Acetobacteriace. Ocet winny charakteryzuje się stężeniem wynoszącym od 6 do 10%, przy czym najczęściej spotykany jest ocet o stężeniu 6%.

Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji octowej winogron lub wina przy użyciu bakterii z rodziny Acetobacteriace. Ocet winny charakteryzuje się stężeniem wynoszącym od 6 do 10%, przy czym najczęściej spotykany jest ocet o stężeniu 6%.
Kolor octu winnego zależy od koloru winogron lub wina, z których powstał, dlatego na półkach sklepowych znaleźć można ocet winny koloru jasnożółtego, jak i czerwonego.
Ocet winny wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa, nadająca kwaskowatego smaku i aromatu potrawom. Biały ocet winny stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek i wielu marynat. Poprawia i wzbogaca także smak barszczu czerwonego, galaretek i potraw słodko-kwaśnych. Czerwony ocet winny dodaje się do marynat, w których moczy się wołowinę, cielęcinę i jagnięcinę. Stanowi też doskonały dodatek do surówek z czerwonej kapusty czy buraczków.
Ocet winny, zarówno biały, jak i czerwony, wykazuje szereg korzyści zdrowotnych. Przypisuje się mu się przede wszystkim właściwości bakteriobójcze. Spożywanie octu winnego podczas posiłków stymuluje przewód pokarmowy do wydzielania większej ilości enzymów trawiennych, dlatego powinno się go dodawać do potraw ciężkostrawnych. Zawarty w czerwonych winogronach i czerwonym winie, więc i w czerwonym occie winnym resweratrol, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Należy jednak pamiętać, że tylko umiarkowane spożywanie octu przyniesie korzyści zdrowotne. Nadmiar octu winnego w codziennej diecie może spowodować podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, prowadząc np. do zgagi.
Właściwości bakteriobójcze octu powodują, że sprawdza się doskonale jako środek odkażający, służący do przemywania ran skórnych. Rozcieńczony ocet nadaje się też do pielęgnowania problematycznej cery, sprawiając, że jej stan poprawia się w bardzo szybkim czasie. Z kolei okład ze szmatki namoczonej w wodzie i skropionej winnym octem zmniejsza ból głowy, zastępując niejeden środek przeciwbólowy.
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".Więcej o plikach cookies przeczytasz w naszej Polityce prywatności.
Ustawienia plików cookies
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.