biogo.pl
Waluty
Waluty

Soja

Soja - Roślina Strączkowa z Tradycją

Soja, podobnie jak ciecierzyca, soczewica czy fasola, należy do roślin strączkowych. Pochodząca z Azji, soja jest obecnie uprawiana na szeroką skalę w USA, które odpowiadają za ponad połowę światowej produkcji. Do jej uprawy niezbędny jest stały dostęp ciepła i regularnych opadów, co sprawia, że na jej uprawę bardzo rzadko decydują się polscy rolnicy. Większość współcześnie uprawianej soi pochodzi z upraw GMO, a odsetek tych upraw stale rośnie. Spożycie roślin strączkowych z roku na rok wzrasta, ponieważ coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa. Biorąc pod uwagę fakt częstszego spożycia, warto wybierać soję ekologiczną, która nie została poddana genetycznym modyfikacjom. W naszym sklepie ekologicznym posiadamy wyłącznie soję pochodzącą z upraw ekologicznych oraz jej przetwory.

Filtry
Bez glutenu
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez jajek
Bez orzechów
Bez cukru
Bez soi
Cena
  • od
    do

Zalety i Wady Soi

Soja stanowi doskonałe źródło roślinnego, pełnowartościowego białka, dlatego zajmuje wysokie miejsce w jadłospisie wegetarian czy wegan. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy oraz witaminy z grupy B. Bogate w fitoestrogeny ziarna mogą przyczynić się do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego oraz cholesterolu we krwi, a nawet osłabić objawy menopauzy.

Jednakże soja ma również swoje wady:

  • Gazotwórcze oligosacharydy: Związki te, fermentujące w jelitach, mogą powodować wzdęcia.
  • Alergie pokarmowe: Białko sojowe może wywoływać alergie, zwłaszcza u małych dzieci. Około 1/3 dzieci uczulonych na białko mleka krowiego jest również uczulona na białko sojowe.

Wykorzystanie Soi

Po ziarna soi najczęściej sięgają osoby na diecie roślinnej, którym bogata w białko soja zastępuje mięso. W sklepach można znaleźć soję pod wieloma postaciami, m.in.:

  • Suche ziarna: Przeznaczone do gotowania.
  • Soja konserwowa: Gotowa do spożycia.
  • Olej sojowy: Idealny do gotowania i smażenia.
  • Napój sojowy: Alternatywa dla mleka krowiego.
  • Sos sojowy: Popularny w kuchni azjatyckiej.
  • Lecytyna sojowa: Dodatek do wielu produktów spożywczych.
  • Produkty sojowe: Tofu, tempeh, kotlety i pasztety sojowe.

Soja w Sklepie Biogo

W naszym sklepie ekologicznym oferujemy szeroki wybór produktów sojowych pochodzących z certyfikowanych upraw. Starannie wyselekcjonowane produkty gwarantują najwyższą jakość i bogactwo cennych składników odżywczych. Zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem i odkrycia wszechstronnych zastosowań soi w codziennej diecie. Soja to doskonały wybór dla osób poszukujących zdrowych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych źródeł białka.

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium