Olej kokosowy bio
Olej kokosowy bio to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów - znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. Sprawdź, jak go wykorzystać i na co zwrócić uwagę przy wyborze.
Filtry
Producent
-
BATOM
(5)
-
Best Joy
(1)
-
BIG NATURE
(5)
-
BIO FOOD
(6)
-
BIO PLANETE
(6)
-
BIOGO.PL - PRODUKTY
(2)
-
CLEARSPRING
(1)
-
DIET FOOD
(4)
-
EKOWITAL
(2)
-
EUREKO
(1)
-
GORVITA
(1)
-
HORECA - surowce (nr w nazwach = nr brygady pak.)
(1)
-
INTENSON EUROPE
(1)
-
MYVITA
(2)
-
NACOMI
(1)
-
NaturAvena
(1)
-
NatVita
(1)
-
NOW FOODS
(1)
-
Ölmühle Solling
(4)
-
OLVITA
(1)
-
Osavi
(1)
-
OSTROVIT
(2)
-
PIĘĆ PRZEMIAN
(3)
-
PVL Mutant
(1)
-
RISH
(1)
-
STANLAB
(1)
-
TAR-GROCH-FIL
(4)
Certyfikat BIO
Kraj producenta
Bez glutenu
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez jajek
Cena
-
od
do
11 ocen
BIO Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno virgin 900ml Intenson
1 ocen
OLEJ KOKOSOWY BEZWONNY BIO 950 ml - BIO PLANETE
22 ocen
OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 400 ml - BIO PLANETE
6 ocen
Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno extra virgin 200 ml MyVita
14 ocen
Olej kokosowy - nierafinowany extra virgin 900g Targroch
2 ocen
Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno virgin BIO 2,5 l - BIO PLANETE
1 ocen
OLEJ KOKOSOWY BEZWONNY BIO 400 ml - BIO PLANETE
Olej kokosowy: wszechstronny produkt o wielu zastosowaniach
Olej kokosowy zyskał popularność nie tylko jako tłuszcz kulinarny, ale również jako naturalny kosmetyk. Coraz więcej osób sięga po niego ze względu na jego łagodny zapach, łatwość stosowania i potencjalne korzyści dla zdrowia. Olej kokosowy bio jest ceniony za brak dodatków chemicznych i pełnię właściwości odżywczych, zachowaną dzięki łagodnym metodom tłoczenia.
Powstawanie oleju kokosowego
Olej kokosowy powstaje w wyniku tłoczenia kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Palma kokosowa, oprócz ryżu, należy do najważniejszych roślin uprawnych na Filipinach. Zachowanie naturalnego aromatu kokosa jest możliwe dzięki przetworzeniu orzechów w ciągu zaledwie kilku dni od ich zabrania. Powstały olej posiada delikatny zapach i smak kokosa, natomiast tłuszcz kokosowy poddany procesowi rafinacji jest ich pozbawiony.
Olej kokosowy nierafinowany zachowuje typowy aromat i bogactwo składników, w tym naturalne przeciwutleniacze i mikroelementy. Z kolei olej kokosowy rafinowany ma neutralny smak i zapach, dlatego jest często wybierany do dań, w których nie chcemy, by kokosowy aromat dominował.
Stosowanie oleju kokosowego: za i przeciw
Olej kokosowy w ostatnich latach stał się bez wątpienia hitem wśród tłuszczów pochodzenia roślinnego. Zwolennicy tego oleju przypisują mu niesamowite właściwości, zarówno zdrowotne, jak i kosmetyczne. Coraz to nowsze badania dowodzą jednak, że olej ten, z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach. Spożycie takich tłuszczów zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, m.in. miażdżycy.
Według American Heart Association (Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne) tłuszcz kokosowy podnosi poziom cholesterolu frakcji LDL podobnie jak masło, tłuszcz wołowy i olej palmowy, które są także bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Biorąc pod uwagę ryzyko rozwoju miażdżycy, przy braku wyraźnie korzystnego efektu wynikającego ze spożywania oleju kokosowego, AHA odradza jego stosowanie.
Należy jednak pamiętać, że w codziennej diecie tłuszcz jest niezbędny, więc nie trzeba całkowicie rezygnować z oleju kokosowego. Nierafinowany olej kokosowy nada przyjemnego aromatu koktajlom, natomiast na rafinowanym przygotuje się smażoną potrawę. Wybierając olej kokosowy bio i stosując go z umiarem, możemy cieszyć się jego walorami bez ryzyka nadmiernego obciążenia układu krążenia.
Oliwa z oliwek vs. olej kokosowy: porównanie zastosowań
- Kuchnia: Oliwa z oliwek jest doskonała do sałatek i na zimno, natomiast olej kokosowy, szczególnie rafinowany, świetnie nadaje się do smażenia dzięki wysokiej temperaturze dymienia.
- Kosmetyka: Olej kokosowy jest niezastąpiony jako naturalny balsam do ciała, odżywka do włosów i baza do domowych kosmetyków. Oliwa z oliwek, szczególnie extra virgin, również jest ceniona w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
W praktyce kuchennej olej kokosowy do smażenia oraz olej kokosowy do pieczenia sprawdzają się przy wypiekach, daniach kuchni azjatyckiej czy domowych deserach. Warto też mieć pod ręką olej kokosowy nierafinowany - jego wyrazisty zapach nadaje charakter napojom, pastom i owsiankom.
Jak wybrać odpowiedni olej kokosowy?
Wybierając olej kokosowy, warto zwrócić uwagę na jego pochodzenie i sposób produkcji. Najlepszy jest olej tłoczony na zimno i nierafinowany, ponieważ zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych. Rafinowany olej kokosowy jest pozbawiony smaku i zapachu, co sprawia, że jest bardziej uniwersalny w kuchni, ale może zawierać mniej wartości odżywczych.
Ekologiczny olej kokosowy z certyfikowanych upraw to gwarancja czystości, braku pozostałości pestycydów i wyższego poziomu naturalnych antyoksydantów. W sklepie Biogo.pl dostępny jest szeroki wybór takich produktów - zarówno do kuchni, jak i do pielęgnacji.
Olej kokosowy w kosmetyce
Tłusta konsystencja sprawia, że olej kokosowy z powodzeniem zastępuje balsamy nawilżające. Przyczynia się do gojenia uszkodzonego naskórka oraz poprawia ogólny stan skóry. Olej kokosowy na twarz działa kojąco, wspiera barierę hydrolipidową i może być stosowany nawet przy cerze suchej lub odwodnionej. Ekologiczny olej kokosowy na twarz może również wspierać walkę z drobnymi stanami zapalnymi i zaczerwienieniem, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i łagodzącym.
Wiele osób stosuje także olej kokosowy do włosów, ponieważ świetnie nawilża i regeneruje pasma. Olej kokosowy do włosów zyskał popularność dzięki właściwościom zapobiegającym łamliwości i puszeniu się. Można go stosować jako maskę na końcówki lub wcierać w skórę głowy w celu poprawy kondycji cebulek.
Olej kokosowy stanowi bazę dla wielu kosmetyków wykonanych w domowym zaciszu. Bez większego trudu z oleju kokosowego, sody oczyszczonej, ksylitolu i olejku eterycznego można stworzyć wybielającą pastę do zębów.
Olej kokosowy bio od najlepszych producentów w sklepie Biogo.pl
W sklepie Biogo.pl dostępne są różnorodne oleje kokosowe, zarówno rafinowane, jak i nierafinowane. Dzięki starannemu procesowi produkcji oleje te zachowują swoje wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości. Oferujemy olej kokosowy pochodzący od renomowanych producentów, co gwarantuje najwyższą jakość produktów. Nasze oleje kokosowe doskonale sprawdzą się zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji ciała.
W ofercie Biogo.pl oprócz olejów kokosowych bio znajdziesz również inne wartościowe tłuszcze roślinne. Olej lniany bio świetnie sprawdza się w diecie przeciwzapalnej i nie powinien być podgrzewany. Olej konopny bio posiada idealny stosunek kwasów omega-3 i omega-6, a olej z wiesiołka bio jest polecany kobietom z zaburzeniami hormonalnymi. Dobrym wyborem jest też oliwa z oliwek bio - idealna na zimno i pełna antyoksydantów.
Zalety naszego ekologicznego oleju kokosowego
Olej kokosowy ekologiczny dostępny w Biogo.pl to produkt wszechstronny i bezpieczny dla zdrowia. Dzięki procesowi oczyszczania olej kokosowy rafinowany zachowuje stabilność w wysokich temperaturach, dlatego wiele osób wybiera ten olej kokosowy do smażenia. Polecamy wypróbować również olej kokosowy do pieczenia. Ma neutralny smak i zapach, dlatego bywa idealnym wyborem do codziennego gotowania, także w diecie osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym.
Zamówienia telefoniczne:




