Ocet jabłkowy bio
Znany od wieków ocet jabłkowy ceniony jest ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i kosmetyczne. Poznali się na nim mieszkańcy starożytnej Babilonii, stosując go jako konserwant do mięsa. Prekursor medycyny - Hipokrates cenił chłodzące działanie wytwarzanego z jabłek octu, przypisując go swoim pacjentom na różne dolegliwości i choroby. Jedną z tajemnic urody Kleopatry były kąpiele w wodzie z dodatkiem octu, a podobno jego regularne picie pozwoliło zachować jej nienaganną, zgrabną sylwetkę. Również i dziś ceni się walory octu jabłkowego. Nadaje potrawom wyrazistego smaku i znajduje się w składzie wielu kosmetyków. To środek o wszechstronnym zastosowaniu, który uważany jest za zdrowszą alternatywę octu spirytusowego.



Producent
Certyfikat BIO
Kraj producenta
Wegetariańskie
Wegańskie
Dla niemowląt
Bez laktozy
Bez soi
Cena
-
od
do






OCET JABŁKOWY 5% NIEFILTROWANY BIO 330 ml - BEUTELSBACHER






OCET JABŁKOWY NIEFILTROWANY 5 % BIO 250 ml - FAIR ORGANIC






OCET JABŁKOWY NIEFILTROWANY BIO 750 ml - BEUTELSBACHER






Ekologiczny Ocet Jabłkowy 5% 750 ml - NaturAvena







PIĘĆ PRZEMIAN Ocet cydrowy 5% niefiltrowany BIO 750ml
Właściwości Octu Jabłkowego
Już w starożytności doceniono prozdrowotne właściwości octu jabłkowego. Ludzie obserwując skutki jego spożywania dochodzili do wniosku, że ma on korzystny wpływ na zdrowie. Dziś, mając dostęp do badań, można potwierdzić, że kryje on w sobie wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na zawartość minerałów, kwasów: mlekowego, cytrynowego, octowego oraz propionowego, a także obecność enzymów i aminokwasów, wspomaga funkcjonowanie naczyń. Związki te powodując rozszerzanie naczyń krwionośnych, przyczyniają się do zwiększenia ukrwienia organów. Obecność flawonoidów sprawia, że organizm lepiej przyswaja witaminę C.
Ocet jabłkowy, mimo iż posiada kwaśne pH, alkalizuje organizm, pomagając utrzymać odpowiednią florę w jelitach oraz pozbyć się szkodliwych toksyn. Ponadto pobudza metabolizm i hamuje gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Witamina E, którą uważa się za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizuje działanie wolnych rodników, które przyczyniają się do zbyt wczesnego starzenia się organizmu.
Ocet z jabłek zawiera witaminy A, C, E, P oraz te z grupy B. Ponadto posiada także liczne minerały, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To prawdziwe bogactwo żelaza, fosforu, potasu, wapnia, miedzi, magnezu, siarki i krzemu. W jabłkowym occie kryje się również beta-karoten, który wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz przyczynia się do poprawy działania aparatu wzroku, szczególnie u osób mających problem z widzeniem po zmroku.
Zastosowanie Octu Jabłkowego
Najpopularniejszym zastosowaniem octu jabłkowego jest użycie go jako przyprawy do sałatek oraz bazy do sosów. Zmieszany z łyżką miodu, oliwą z oliwek oraz ząbkiem czosnku stworzy smaczny dressing, którym można pokropić sałatę, szpinak czy cykorię.
Wykazując właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, ocet jabłkowy może zastąpić silne środki chemiczne do czyszczenia różnych powierzchni. Rozcieńczony z wodą stanowi naturalną alternatywę dla detergentów oraz preparatów do dezynfekcji. Rozcieńczony z wodą tworzy skuteczną miksturę, która usunie kamień, rdzę, pleśń oraz tłuste osady, wobec czego świetnie sprawdzi się w toalecie, łazience oraz kuchni.
Ocet jabłkowy aplikuje się także zewnętrznie. Na jego bazie, w proporcji 1:1 z wodą można stworzyć tonik, który pomoże w walce z trądzikiem. Wystarczy tak przygotowaną mieszanką przemywać twarz dwa razy dziennie - rano i wieczorem, aby zauważyć znaczną poprawę jakości cery. Dla osób cierpiących na grzybicę stóp polecane jest moczenie ich w roztworze wody z octem przez co najmniej 15 minut dziennie. Ocet jabłkowy stosowany jako płukanka po myciu włosów nada im połysk i pozwoli pozbyć się uciążliwego łupieżu.
Przeciwwskazania
Nadmierna konsumpcja octu jabłkowego jest szkodliwa. Zalecana dzienna dawka spożycia to maksymalnie dwie łyżki dla osoby dorosłej. Ocet jabłkowy pije się tylko po rozcieńczeniu w wodzie (na szklankę wody przypada łyżka octu). Pity w nadmiarze osłabia szkliwo zębów i kości, wypłukuje minerały z organizmu, mocno obniża cukier i powoduje niedobór potasu. Uważać powinny na niego osoby o wrażliwym żołądku, nie polecany jest wrzodowcom oraz tym mającym problemy z wątrobą.
Jako że ocet jabłkowy wytwarza się z jabłek, jego cena zależy w głównej mierze od ich pochodzenia i pojemności butelki. Za ten będący produktem rolnictwa ekologicznego, nie zawierający konserwantów, płaci się więcej, lecz tylko naturalny, żółto-brązowy płyn na bazie jabłek oferuje pełnię swoich właściwości.
Zastosowanie Octu Jabłkowego w Codziennym Życiu
Ocet jabłkowy w kuchni jest powszechnie stosowany jako przyprawa do sałatek oraz baza do sosów. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze pozwalają na wykorzystanie go jako naturalnego środka czyszczącego. Rozcieńczony ocet jabłkowy może być stosowany jako tonik do twarzy, pomocny w walce z trądzikiem, oraz jako płukanka do włosów, nadająca im połysk i pomagająca pozbyć się łupieżu.
Przeciwwskazania Stosowania Octu Jabłkowego
Podobnie jak w przypadku każdego środka, ocet jabłkowy powinien być stosowany z umiarem. Nadmierna konsumpcja może prowadzić do osłabienia szkliwa zębów, wypłukiwania minerałów z organizmu, a także powodować problemy trawienne. Zawsze warto pamiętać o rozcieńczaniu octu przed spożyciem i stosowaniu go zgodnie z zaleceniami.