Ocet jabłkowy bio
Znany od wieków ocet jabłkowy bio jest ceniony ze względu na właściwości prozdrowotne i kosmetyczne. Nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jest uważany za zdrowszą alternatywę octu spirytusowego.



Producent
Certyfikat BIO
Kraj producenta
Wegetariańskie
Wegańskie
Dla niemowląt
Bez laktozy
Bez soi
Cena
-
od
do






OCET JABŁKOWY 5% NIEFILTROWANY BIO 330 ml - BEUTELSBACHER






OCET JABŁKOWY NIEFILTROWANY 5 % BIO 250 ml - FAIR ORGANIC






OCET JABŁKOWY NIEFILTROWANY BIO 750 ml - BEUTELSBACHER






Ekologiczny Ocet Jabłkowy 5% 750 ml - NaturAvena







PIĘĆ PRZEMIAN Ocet cydrowy 5% niefiltrowany BIO 750ml
Ocet jabłkowy w historii
Ocet jabłkowy niefiltrowany wykorzystywali już mieszkańcy starożytnej Babilonii, stosując go jako konserwant do mięsa. Prekursor medycyny – Hipokrates cenił chłodzące działanie wytwarzanego z jabłek octu, przypisując go swoim pacjentom na różne dolegliwości i choroby. Jedną z tajemnic urody Kleopatry były kąpiele w wodzie z dodatkiem octu, a podobno jego regularne picie pozwoliło zachować jej nienaganną, zgrabną sylwetkę. Ocet jabłkowy mętny, obecny w wielu pradawnych recepturach, od wieków wspierał kobiecą urodę. Również i dziś ceni się walory octu jabłkowego bio jako naturalnego środka o szerokim zastosowaniu.
Właściwości octu jabłkowego
Już w starożytności doceniono prozdrowotne właściwości octu jabłkowego eko. Ludzie, obserwując skutki jego spożywania, dochodzili do wniosku, że ma on korzystny wpływ na zdrowie. Dziś, mając dostęp do badań, można potwierdzić, że kryje on w sobie wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na zawartość minerałów, kwasów: mlekowego, cytrynowego, octowego oraz propionowego, a także obecność enzymów i aminokwasów, wspomaga funkcjonowanie naczyń. Związki te powodując rozszerzanie naczyń krwionośnych, przyczyniają się do zwiększenia ukrwienia organów. Obecność flawonoidów sprawia, że organizm lepiej przyswaja witaminę C. Szczególnie korzystne działanie wykazuje ocet jabłkowy niefiltrowany, który zawiera więcej aktywnych kultur bakterii i enzymów niż wersje filtrowane.
Ocet jabłkowy mętny, mimo iż posiada kwaśne pH, alkalizuje organizm, pomagając utrzymać odpowiednią florę w jelitach oraz pozbyć się szkodliwych toksyn. Ponadto pobudza metabolizm i hamuje gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Witamina E, którą uważa się za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizuje działanie wolnych rodników, które przyczyniają się do zbyt wczesnego starzenia się organizmu.
Ocet jabłkowy bio zawiera witaminy A, C, E, P oraz te z grupy B. Ponadto posiada także liczne minerały, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To prawdziwe bogactwo żelaza, fosforu, potasu, wapnia, miedzi, magnezu, siarki i krzemu. W jabłkowym occie kryje się również beta-karoten, który wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz przyczynia się do poprawy działania aparatu wzroku, szczególnie u osób mających problem z widzeniem po zmroku. Z tych powodów coraz częściej wybierany jest ocet jabłkowy eko, którego naturalny skład zyskuje uznanie dietetyków.
Ocet jabłkowy mętny – jak go stosować?
Najpopularniejszym zastosowaniem octu jabłkowego jest użycie go jako przyprawy do sałatek oraz bazy do sosów. Zmieszany z łyżką miodu, oliwą z oliwek oraz ząbkiem czosnku stworzy smaczny dressing, którym można pokropić sałatę, szpinak czy cykorię. Ocet jabłkowy niefiltrowany w takiej formie nie tylko wzbogaca smak, ale i wspomaga trawienie po posiłku.
W kuchni warto eksperymentować z różnymi rodzajami octów – do marynat świetnie nadaje się ocet winny, do słodko-kwaśnych potraw ocet ryżowy, a do deserów czy glazur warzywnych ocet balsamiczny. Wszystkie znajdziesz w naszym sklepie.
Ocet jabłkowy eko – zdrowy, ale w umiarze
Nadmierna konsumpcja octu jabłkowego jest szkodliwa. Zalecana dzienna dawka spożycia to maksymalnie dwie łyżki dla osoby dorosłej. Ocet jabłkowy bio pije się tylko po rozcieńczeniu w wodzie (na szklankę wody przypada łyżka octu). Pity w nadmiarze osłabia szkliwo zębów i kości, wypłukuje minerały z organizmu, mocno obniża cukier i powoduje niedobór potasu. Uważać powinny na niego osoby o wrażliwym żołądku, nie jest polecany wrzodowcom oraz tym mającym problemy z wątrobą.
Jako że ocet jabłkowy eko wytwarza się z jabłek, jego cena zależy w głównej mierze od ich pochodzenia i pojemności butelki. Za ten będący produktem rolnictwa ekologicznego, niezawierający konserwantów, płaci się więcej, lecz tylko naturalny, żółto-brązowy płyn na bazie jabłek oferuje pełnię swoich właściwości. Ocet jabłkowy bio wybierają osoby ceniące jakość i naturalne pochodzenie produktów.
Podobnie jak w przypadku każdego środka, ocet jabłkowy mętny powinien być stosowany z umiarem. Nadmierna konsumpcja może powodować problemy trawienne. Zawsze warto pamiętać o rozcieńczaniu octu przed spożyciem i stosowaniu go zgodnie z zaleceniami.
Jak stosować ocet jabłkowy bio w kuchni i łazience?
Wykazując właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, ocet jabłkowy bio może zastąpić silne środki chemiczne do czyszczenia różnych powierzchni. Rozcieńczony z wodą stanowi naturalną alternatywę dla detergentów oraz preparatów do dezynfekcji. Tworzy skuteczną miksturę, która usunie kamień, rdzę, pleśń oraz tłuste osady, wobec czego świetnie sprawdzi się w toalecie, łazience oraz kuchni. Coraz więcej osób sięga po ocet jabłkowy eko do pielęgnacji domu, doceniając jego bezpieczeństwo dla dzieci i zwierząt.
Ocet jabłkowy niefiltrowany jako kosmetyk
Ocet jabłkowy niefiltrowany aplikuje się także zewnętrznie. Na jego bazie, w proporcji 1:1 z wodą można stworzyć tonik, który pomoże w walce z trądzikiem. Wystarczy tak przygotowaną mieszanką przemywać twarz dwa razy dziennie, rano i wieczorem, aby zauważyć znaczną poprawę jakości cery. Dla osób cierpiących na grzybicę stóp polecane jest moczenie ich w roztworze wody z octem przez co najmniej 15 minut dziennie. Ocet jabłkowy bio, stosowany zewnętrznie, łagodzi podrażnienia skóry i przywraca jej naturalne pH. Z kolei ocet jabłkowy niefiltrowany stosowany jako płukanka po myciu włosów nada im połysk i pozwoli pozbyć się uciążliwego łupieżu. Warto sięgnąć również po ocet jabłkowy mętny, który zawiera naturalną „matkę” – bogactwo enzymów i bakterii wspierających zdrowie skóry głowy.