Agar - Agar 100g AGNEX
Opis
OPIS
Agar - Agar 100g AGNEX
- silna substancja żelująca
- uniwersalny przez brak smaku i zapachu
- używany do pożywek w laboratoriach
Agar-agar, często nazywany morską żelatyną to substancja żelująca, którą wytwarza się z alg morskich z rodziny krasnorostów. Znajduje się on w ścianach komórkowych alg morskich, należy do wielocukrów, to mieszanina agarozy i agaropektyny. W przemyśle spożywczym znany jest pod skrótem E406 i stosowany jako środek żelujący oraz zagęszczający w laboratoriach natomiast jest składnikiem pożywek. Nie posiada smaku, zapach i jest bezbarwny, dzięki temu jest bardzo uniwersalny. Dobrze rozpuszcza się we wrzącej wodzie i scala się w temperaturze 34-43 stopni Celsjusza. Warto pamiętać, że właściwości żelujące agaru zależą również od pH roztworu, maleją one przy roztworach kwasowych. Dodatkowo działa jako środek, który przyjmuje smak produktów i utrwala ich zapach.
SKŁADNIKI
Agar-agar.
SPOSÓB UŻYCIA
Powinno się go dodawać w okolicach punktu wrzenia wody (największa rozpuszczalność), a rozpuszcza się temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza. Żelowanie produktu zachodzi gdy płyn zostanie ochłodzony w temperaturze 32-39 stopniach Celsjusza. Rozpuszczanie poprzez ogrzanie produktu oraz studzenie można powtarzać wielokrotnie.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechować w temperaturze pokojowej w suchym i chłodnym miejscu.
Dane techniczne
Kraj producenta | Polska | |
Wegetariańskie | TAK | |
Wegańskie | TAK | |
Bez laktozy | TAK | |
Bez cukru | TAK | |
Bez soi | TAK |
Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie