BIO PUMPERNIKIEL 500 g - TERRASANA
![]() |
![]() |
![]() |
Opis
BIO PUMPERNIKIEL 500 g - TERRASANA
Pumpernikiel to rodzaj wypiekanego w formie, na zakwasie ciemnego pieczywa, którego bazę stanowi gruboziarnista mąka żytnia, często lekko osładzanego miodem, melasą, ekstraktem z jabłek lub słodu. Chleb wyróżnia się ciepłym odcieniem brązu dochodzącym niekiedy do barwy przywodzącej na myśl prażone kakao. Charakterystyczną cechą tego szczycącego się ponad stuletnią tradycją przysmaku jest wypiekanie ciasta w niskiej temperaturze około stu dwudziestu do stu pięćdziesięciu stopni Celsjusza przez dziesięć do szesnastu godzin. Pumpernikiel pochodzi najpewniej z Westfalii, a jego nazwa w XVII-wiecznych Niemczech mogła być tłumaczona jako zakalec. Chleb żytni typu pumpernikiel to prawdziwe bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Polecany do serów, wędlin, wędzonych ryb, warzyw oraz past kanapkowych.
SKŁADNIKI
pełnoziarniste otręby żytnie* (60%), woda, syrop buraczany*, ekstrakt słodu jęczmiennego*, sól morska, drożdże (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU W 100 g
Wartość energetyczna - 768 kJ / 181 kcal
Tłuszcz - 1,00 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0 g
Węglowodany - 38,20 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 4,80 g
Sól - 0 g
MASA NETTO: 500 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Dane techniczne
![]() |
Certyfikat BIO | CERTYFIKAT BIO |
![]() |
Wegetariańskie | TAK |
![]() |
Wegańskie | TAK |
![]() |
Bez laktozy | TAK |
![]() |
Bez jajek | TAK |
![]() |
Bez orzechów | TAK |
![]() |
Bez soi | TAK |

TERRASANA
Terrasana Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno k. Warszawy, Polska
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie