Erytrol Erytrytol 1kg Agnex
![]() |
![]() |
Opis
OPIS
Erytrol Erytrytol 1kg Agnex
- słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal
- posiada zerowy indeks glikemiczny
- hamuje działanie bakterii powodujących ubytki w zębach
- idealny zamiennik tradycyjnego cukru
Erytrol to substancja słodząca (E968). Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego produktu. Jest to słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Jest pozyskiwany poprzez fermentację glukozy za pomocą drożdży. Erytrol naturalnie jest substancją występującą w niektórych owocach, wodorostach oraz czerwonym winie. Substancja ta zawiera znikome ilości kalorii oraz prawie zerowy indeks glikemiczny. Podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu.
1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii”. Spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego idealnie nada się dla osób kontrolujących kalorię oraz na redukcji. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który by go rozkładał w naszym organizmie. Prawie w całości jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Nie powinny go stosować dzieci poniżej 3 roku, życia ze względu na nie do końca rozwinięty układ pokarmowy, po za tym nie posiada on przeciwwskazań i skutków ubocznych.
W żywności erytrol coraz częściej stosowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier. Nie pełni on tylko roli słodzika, stosowany jest również jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy oraz smaku produktu.
Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem. Posiada również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.
CIEKAWOSTKI
W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy zastosować proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu.
Nie poleca się stosowania erytrolu do wypieku ciast drożdżowych, ponieważ wpływa na spowolnienie wyrastania ciasta. Dodawany jest często w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce stosowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni produkt przed zepsuciem.
ZASTOSOWANIE
Jako słodzik do wszelkiego rodzaju napojów, herbat, wypieków cukierniczych i gotowania.
Nie poleca się erytrolu do wypieku ciast drożdżowych, ponieważ wpływa na spowolnienie wyrastania ciasta.
INFORMACJA ALERGENNA
Gluten, gorczycę, seler, sezam, soję.
Dane techniczne
![]() |
Kraj producenta | Polska |
![]() |
Wegetariańskie | TAK |
![]() |
Bez laktozy | TAK |
![]() |
Bez soi | NIE |
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (5)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Kinga Wittenbeck
Świetny gatunkowo produkt. Polecam w 100%
ElaS
Towar zgodny z opisem. Szybka i sprawna realizacja zamówienia. Polecam!
Ela S-ka
Produkt spełnia moje oczekiwania. Polecam!
Anna J
Świetny zamiennik cukru. Polecam!
Beata Wawryka
Mój ulubiony słodzik. Jako osoba dbająca o zdrowie i haszimotka staram się wybierać produkty które nie szkodzą a takim jest erytrol. Polecam wszystkim łasuchom !




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Beata Wawryka
Mój ulubiony słodzik. Jako osoba dbająca o zdrowie i haszimotka staram się wybierać produkty które nie szkodzą a takim jest erytrol. Polecam wszystkim łasuchom !