biogo.pl
Waluty
Waluty

Erytrol - Erytrytol 1kg słodzik stołowy 1000g Intenson

Liczba sprzedanych sztuk: fn_get_product_sales(28553)
5902150280170.jpg
  • promocja
klientów kupiło szt.
Zamówienie wyślemy do: 24h
Dostawa: od 9,99 zł (Polska) SPRAWDŹ
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 18,59 zł

18,59 zł
Cena: 18,59 zł 18,19 zł 18.19
Dostępny w sklepie stacjonarnym za: 18,29 zł

ilość szt
Zyskujesz 18 nasionek [?]

Ocena: 5.00 2 ocen / 3 opinii
Producent: INTENSON EUROPE
Kod produktu: 5902150280170

Opis

OPIS

Erytrytol 1kg słodzik stołowy 1000g Intenson 

-słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal
-posiada zerowy indeks glikemiczny
-hamuje działanie bakterii powodujących ubytki w zębach
-idealny zamiennik tradycyjnego cukru
 

Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. posiada zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie podnosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii”. Spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego idealnie nada się dla osób kontrolujących kalorię oraz na redukcji.
W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka wykorzystywane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i różnych gatunków drożdży lub glicerolu, również z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.
Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który by go rozkładał w naszym organizmie. Prawie w całości jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który bardzo przypomina swoim wyglądem. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako składnik ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.
Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem. Posiada również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.
W żywności erytrol coraz częściej stosowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier. Nie pełni on tylko roli słodzika, stosowany jest również jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy oraz smaku produktu. 

CIEKAWOSTKI
W produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.
W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy zastosować proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu.
Dodawany jest często w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce stosowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni produkt przed zepsuciem.

SKŁADNIKI
100% erytytol.

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal
Tłuszcz 0 g
Węglowodany, w tym:

 

– cukry,

– skrobia,

– alkohole wielowodorotlenowe

99 g

 

0 g

0 g

99 g

Białko 0 g

SPOSÓB UŻYCIA
Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. 

INFORMACJA ALERGENNA
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.

Dane techniczne

Certyfikat BIO NIE
Kraj producenta Polska
Bez glutenu NIE
Wegetariańskie TAK
Wegańskie TAK
Bez laktozy NIE
Bez cukru TAK
Bez soi TAK

Dostawa Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (3)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

13 października 2018

Najwyższa jakość i doskonała cena w porównaniu ze sklepami stacjonarnymi.

12 sierpnia 2021

Lubię słodzić czarną herbatę przynajmniej łyżką miodu. Aby go ograniczyć, zdecydowałam się na zakup erytrytolu. Nie odczuwam go jako gorzkiego, więc smak posłodzonej herbaty mi bardzo odpowiada. W opiniach spotkałam się ze stwierdzeniem, że daje uczucie chłodu - we mnie wywołał go jedynie jak spróbowałam na sucho po otwarciu opakowania. W przypadku herbaty jedną łyżeczkę miodu zastąpiłam 2,5 łyżeczkami erytrytolu. Jestem zadowolona z produktu i myślę, że zagości on w mojej diecie na dłużej :)

12 września 2021

Hello, very good product, biogo thanks for fast delivery.

Formy dostawy

DHL

Czas doręczenia:

Darmowa dostawa od xx zł

xx zł
Sklep internetowy Shoper Premium