Erytrol Erytrytol Słodzik stołowy Fit sweet 500g Intenson
![]() |
![]() |
Opis
Erytrol - Erytrytol 500g Intenson
- słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal
- posiada zerowy indeks glikemiczny
- hamuje działanie bakterii powodujących ubytki w zębach
- idealny zamiennik tradycyjnego cukru
Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego produktu. Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.
W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka wykorzystywane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to wykorzystanie glukozy i różnych gatunków drożdży lub glicerolu, również z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.
Erytrytol ma delikatny słodki smak. Podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. posiada zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie podnosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii”. Spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego idealnie nada się dla osób kontrolujących kalorię oraz na redukcji.
Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który by go rozkładał w naszym organizmie. Prawie w całości jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który bardzo przypomina swoim wyglądem. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako składnik ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.
Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem. Posiada również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.
W żywności erytrol coraz częściej stosowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier. Nie pełni on tylko roli słodzika, stosowany jest również jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy oraz smaku produktu.
CIEKAWOSTKI
W produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.
W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy zastosować proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7 g erytrytolu.
Dodawany jest często w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce stosowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni produkt przed zepsuciem.
SKŁADNIKI
100% erytrytol.
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna | 0 kJ / 0 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany, w tym:
– cukry, – skrobia, – alkohole wielowodorotlenowe |
99 g
0 g 0 g 99 g |
Białko | 0 g |
SPOSÓB UŻYCIA
Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy.
INFORMACJA ALERGENNA
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Dane techniczne
![]() |
Certyfikat BIO | NIE |
![]() |
Kraj producenta | Polska |
![]() |
Bez glutenu | NIE |
![]() |
Wegetariańskie | TAK |
![]() |
Wegańskie | TAK |
![]() |
Bez laktozy | NIE |
![]() |
Bez soi | TAK |
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (22)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Ewa
Erytrytol sam w sobie to doskonały produkt - słodki, zdrowy, a niskokaloryczny i o niskim IG. Stosuję do smoothie i wypieków i bardzo polecam. Sam sklep również działa bez zarzutu - w sumie: 5/5
Adrian Cieślik
Najlepszy naturalny słodzik z grupy cukroli. Nadaje się także do wypieków, jednak ze względu na specyficzny posmak (chyba intensywniejszy niż w przypadku ksylitolu) nie każdemu może przypaść do gustu. W obecnej cenie bezkonkurencyjny.
Anna K.
Świetny słodzik. Dodaję go do wszystkiego i bez większych wyrzutów sumienia ze względu na jego niską kaloryczność. Trzeba jednak liczyć się ze specyficznym posmakiem, który mnie osobiście bardzo odpowiada. Zakupiłam 3 opakowania, przyszły z długim terminem przydatności do spożycia. Polecam.
Vit Me Up
To jedyny słodzik jakiego używam. Nadaje się do dań zimnych i gorących. Dobrze sprawdza się także przy wypiekach. Nie wyczułam dziwnego posmaku, ale może dlatego, że nie używam go w dużych ilościach - na co dzień słodzę nim kakao (1 łyżeczka), a w przepisach na ciasta zastępuję nim połowę porcji cukru (być może takie połączenie eliminuje lub równoważy posmak, o którym wspominały poprzedniczki).
Katarzyna Białek
Doskonały zamiennik cukru, praktycznie bez kalorii. Super cena, pozostaje tylko polecić!
Kasiab19
Najlepszy słodzik, używam na zmianę z ksylitolem. Miłośnikom słodkości gorąco polecam :)
Karolina Ć
Idealny zamiennik cukru. Odkąd go używam cukier poszedł w odstawkę. Polecam
Agata
Zdrowy i bezkaloryczny zamiennik cukru. Polecam
Katarzyna B
zamiast cukru - świetny :)
Wioletta
Polecam zamiast cukru do herbaty i deserów. Pięknie pachnie! a co jest bardzo ważne polecany dldiabetyków.
Justyna Biśtyga
Idealny do herbaty, kawy czy wypieków :)
Marta L.
Nawet lepszy od ksylitolu, zdecydowanie polecam.
Gabriela Macheta
nie używam już innego cukru, ten jest najlepszy. Idealny do kawy, herbaty, wypieków. Trzeba pamiętać,że jest mniej słodki niż tradycyjny cukier. Na pewno znów go zakupię i oczywiście w Biogo!
Julia Walasik
Super słodzik bez dziwnego posmaku. Trzeba tylko pamiętać o tym że jest troszke mniej slodki od cukru. Polecam
Ewa M
Wg mnie najlepszy słodzik do wypieków
Aleksandra
Ma nieco "lodowy" smak i jest mniej słodki od cukru, trzeba więc używać go w innych proporcjach przez co opakowanie starcza nie na tak długo jakbym chciała, mimo wszystko na pewno warto kupić, cena znakomita.
Marcin Z.
Świetny produkt. Już po paru dniach całkowicie zastąpił u nas cukier i póki co bez żadnych niechcianych efektów.
Natalia
Idealny zastępca białego cukru, sprawdza się w wypiekach.
kamil
Wszystko okej
Małgorzata
Najlepszy słodzik - naturalny i praktycznie bez kalorii. Dla mnie rewelacja, zarówno do wypiekow jak i koktajli.
Beata Wawryka
Nie ma dla mnie lepszego odpowiednika cukru od erytrolu :D
Magdalena Zuba
Szukałam długo najlepszego zamiennika cukru. Dopiero w sklepie Biogo znalazłam Erytrytol. Jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Polecam wszystkim!




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Magdalena Zuba
Szukałam długo najlepszego zamiennika cukru. Dopiero w sklepie Biogo znalazłam Erytrytol. Jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Polecam wszystkim!