biogo.pl
#zmieniajzbiogo
do kasy suma: 0,00 zł
Waluty

Jogurt domowy PROBIO jogurt żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 1g ZAKWASKI VIVO

Zakwaska_Probio_Jogurt_preview.jpeg
  • promocja
Zamówienie wyślemy do: 24h
Dostawa: od 7,99 zł (Polska) SPRAWDŹ

14,99 zł
Cena: 14,99 zł 14,24 zł 14.24
Dostępny w sklepie stacjonarnym za: 16,69 zł

ilość szt
Zyskujesz 14 nasionek [?]

Ocena:   0 ocen / 0 opinii
Producent: ZAKWASKI VIVO
Kod produktu: 4820148055030

Opis

Zakwaska Simbilakt posiada największą liczbę kultur bakterii ze wszystkich oferowanych Zakwasek. Starter został opracowany z myślą o wzmocnieniu symbiotycznego działania kultur. Specjalnie dobrane proporcje laktobakterii, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego, podobnie jak zwiększona ilość kultur w starterze, wyróżnia Simbilakt. Uzyskany jogurt zawiera duże stężenie aktywnych kultur bakterii. Zawarta w produkcie flora niekorzystnie wpływa na patogenne bakterie i grzyby, wytwarzając duże stężenie kwasu mlekowego i naturalnych substancji antagonizujących patogeny. Jogurt przygotowany z Zakwaski Simbilakt zgodnie z instrukcją na opakowaniu nie zawiera zagęstników, mleka w proszku, barwników, cukru (przygotowany w domu zawiera tylko naturalnie występujące cukry). Domowy jogurt wolny jest więc od wszelkich zbędnych dodatków, gwarantując naturalność produktów. Dzięki użyciu Zakwaski otrzymujemy smaczny i maksymalnie świeży ukwaszony produkt mleczny. 

Składniki
Liofilizowane szczepy bakterii: Bifidobacterium lactis BI-04-SD5219, Bifidobacterium lactis BI-07-SD5220, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus NCFM-700396, Lactobacillus lactis, Lactobacillus bulgaricus- LB-87, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus brevis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus-ST-21, Propionibacterium freudenreichii

Jak przygotować jogurt domowy Vivo?
Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Dane techniczne

Certyfikat BIO NIE DOTYCZY
Kraj producenta Ukraina
Wegetariańskie TAK
Wegańskie TAK
Producent: ZAKWASKI VIVO
Kod produktu: 4820148055030

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

PROMOCJA

Promocje
Yerba Mate CBSe Energia Guarana 500g

Yerba Mate CBSe Energia Guarana 500g

24,99 zł 20,99 zł
szt
Bezy ksylitolki 0% cukru 35g  AKA

Bezy ksylitolki 0% cukru 35g AKA

8,99 zł 8,49 zł
szt
Witamina B Complex 90 tabletek OstroVit

Witamina B Complex 90 tabletek OstroVit

16,99 zł 14,99 zł
szt
Olej z uczepu trójlistkowego 100ml NAMI

Olej z uczepu trójlistkowego 100ml NAMI

19,99 zł 17,87 zł
szt
Kwas hialuronowy Injuv 6,3mg 60 kapsułek kenayAG

Kwas hialuronowy Injuv 6,3mg 60 kapsułek kenayAG

109,99 zł 99,99 zł
szt
Erytrytol erytrytol 500g Targroch

Erytrytol erytrytol 500g Targroch

22,99 zł 19,99 zł
szt
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium