biogo.pl
#zmieniajzbiogo
do kasy suma: 0,00 zł
Waluty

Ksylitol słodzik stołowy 500g Intenson

5903240278046.jpg
  • promocja
Zamówienie wyślemy do: 24h
Dostawa: od 7,99 zł (Polska) SPRAWDŹ

21,99 zł
Cena: 21,99 zł 19,99 zł 19.99
Dostępny w sklepie stacjonarnym za: 21,99 zł

ilość szt
Zyskujesz 19 nasionek [?]


Opis

OPIS

Ksylitol słodzik stołowy 500g Intenson 

-posiada 40% mniejszą kaloryczność niż cukier
-1 gram to 2,4 kalorii
-indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8
-obniża pH w jamie ustnej
-ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie
 

Ksylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy. Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw. Wtedy najczęściej jest on produkowany z kukurydzy. W zależności od produktu z jakiego jest pozyskiwany mamy różne metody pozyskiwania. Brzozowy wytwarzany jest poprzez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże. Natomiast ten z kukurydzy wytwarzany jest poprzez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii. Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi. 1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania tradycyjna sacharoza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego dobrze sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swojej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty lub słodkich przekąsek i ciast.
W żywności ksylitol znajduje się najczęściej w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.
Obecność ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa. Podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co za tym idzie nie wytwarzają się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ również na obniżenie pH jamy ustnej oraz zwiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów. Ksylitol wpływa również na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, aby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt dużym spożywaniu może powodować przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną ilość w ciągu dnia.

CIEKAWOSTKI
Nasz organizm jest w stanie wytwarzać ksylitol sam, zachodzi to podczas przemian metabolicznych podczas trawienia.
Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak tradycyjnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.
W żywności w składzie występuje pod symbolem E967.

SKŁADNIKI
100% Ksylitol.

Wartość odżywcza produktu w 100 g:
Wartość energetyczna - 1 004kJ/240kcal
Tłuszcz - 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0g
Węglowodany - 99,5g
- w tym cukry - 0 g
- alkohole wielowodorotlenowe - 99,5 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0 g
Sól -0 g

SPOSÓB UŻYCIA
stosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Nie podawać zwierzętom!

PRZECHOWYWANIE
Przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.

Dane techniczne

Kraj producenta Polska
Kraj pochodzenia składników Chiny
Bez laktozy TAK
Bez jajek TAK
Bez orzechów TAK
Bez cukru TAK
Bez soi TAK
Bez kakao TAK

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (4)

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie

16 grudnia 2015

super super super

1 maja 2016

Produkt dla wszystkich ,którzy chcą dbać o zdrowie, a nie mogą zrezygnować ze słodkiego smaku potraw i napojów.

15 listopada 2018

bardzo dobra alternatywa dla cukru białego a co ważne z punktu widzenia różnej maści "warów" nie jest fermentowany przez drożdże

15 listopada 2018

bardzo dobra alternatywa dla cukru białego a co ważne z punktu widzenia różnej maści "warów" nie jest fermentowany przez drożdże

PROMOCJA

Promocje
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium