OCET JABŁKOWY NIEFILTROWANY BIO 750 ml - VOELKEL
![]() |
![]() |
![]() |
Opis
OPIS
OCET JABŁKOWY NIEFILTROWANY BIO 750 ml - VOELKEL
-zawiera dużą ilość polifenoli i witaminę E
-obniża stężenie glukozy
-ma właściwości antybakteryjne
-w kosmetyce jest wykorzystywany do dezynfekcji i oczyszczania
Ocet jabłkowy to produkt, który powstaje podczas fermentacji octowej alkoholu. Był on stosowany już w starożytności. Ocet ten posiada bursztynowy kolor i jest mętny. Łyżka stołowa zawiera jedynie 3 kalorie. Można go stosować jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, sosów oraz koktajli. Jako dodatek do żywności spełnia działanie środka konserwującego, który zapobiega psuciu się żywności i hamuje rozwój bakterii.
Produkt ten to świetne źródło witaminy E, która jest antyutleniaczem. Oznacza to, że ogranicza ilość wolnych rodników w organizmie, co wpływa na poprawienie odporności, pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Polifenole, które znajdują się w ich składzie również działają jako przeciwutleniacze, czyli są antyoksydantami. Jest to bardzo dobre wsparcie organizmu i pozwala mu lepiej radzić sobie ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi środowiska z którymi się spotykamy. Przeciwutleniacze opóźniają również procesy starzenia.
Ocet jabłkowy wpływa obniżająco na stężenie glukozy we krwi. Regularne spożywanie octu może zwiększyć wrażliwość komórek, co w konsekwencji może zapobiegać wahaniom stężenia glukozy. Związane to jest z jego z tego właściwościami antybakteryjnymi.
Stosowany zewnętrznie jest wykorzystywany w kosmetyce, głównie do oczyszczanie i dezynfekcji. Wspomaga w zwalczanie wirusowych problemów z paznokciami, których możemy nabawić się w miejscach publicznych. Pomocny będzie również przy zawianiu i innych problemach z uszami. Może również pozytywnie wpłynąć na młodzieńcze problemy skórne oraz przebarwienia.
CIEKAWOSTKI
Ocet jabłkowy możemy przygotować samodzielnie w domu. Będziemy do tego potrzebować 1kg kwaśnych jabłek, 1l wody oraz ok. 5 łyżeczek miodu. Jabłka należy umyć i pozbyć się gwiazd nasiennych. Jabłka zalewamy wodą i dodajemy miodu tak, żeby nie wystawały powyżej ich powierzchni. Naczynie w którym przygotowujemy ocet przykrywamy ściereczką i obwiązujemy z celu zabezpieczenia. Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 4 tygodni, mieszając co jakiś czas płyn. Przez ten czas zachodzi proces fermentacji, gdy reakcja zajdzie o końca przestanie wytwarzać się piana na powierzchni. To będzie oznaczać, że ocet jest gotowy. Należy go wtedy przelać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu. Ocet robiony w domowych warunkach powinniśmy kontrolować, ponieważ istnieje ryzyko powstania pleśni – gdy tylko taką zauważymy należy zrezygnować z jego spożywania.
SKŁADNIKI
naturalny ocet jabłkowy z tłoczonego soku jabłkowego*, niefiltrowany (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Produkt BIO: TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZ CUKRU: TAK
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Dane techniczne
![]() |
Kraj producenta | Niemcy |
![]() |
Wegetariańskie | TAK |
![]() |
Wegańskie | TAK |
![]() |
Bez laktozy | TAK |
![]() |
Bez soi | TAK |

VOELKEL
Voelkel
Dostawa
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (3)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię o produkcie
Edyta Jaworska
Super
Zbigniew Charytanowicz
bardzo przydatny w wielu dziedzinach
Marianna Brzezińska
Sprawdza się w kuchni i w łazience.




DHL
Czas doręczenia:
Darmowa dostawa od xx zł

Marianna Brzezińska
Sprawdza się w kuchni i w łazience.